AdobeStock_65131900.jpeg
 
 

SPARREND BEIDEN STERKER WORDEN

De overeenkomst tussen een gesprek en een gevecht is snel voor iedere deelnemer op persoonlijk vlak meer dan duidelijk. Wat steeds weer blijkt is dat bij de meeste deelnemers de primaire reactie de boventoon voert en contraproductief werkt; ondanks het feit dat dit nooit de intentie is. Deze manier van vechten noemen wij ”Vechtsport”; het gaat om winnen of verliezen en zo snel mogelijk van je tegenstander af komen.

De opbouw van het programma (of het persoonlijke onderzoek) is als volgt:

  1. Het aftasten; het inwinnen van zoveel mogelijk informatie over de tegenstander. Een voorbereidende fase die je kan helpen met het bepalen van je strategie van het daarop volgende gevecht/gesprek;

  2. De dialoog; het met elkaar in gesprek blijven en de spanning, die het overschrijden van elkaars grenzen oplevert, zoveel mogelijk neutraliseren.

    Een echte dialoog ontstaat door ruimte te nemen en ruimte te geven. En wat die jij om ervoor te zorgen dat een dialoog mogelijk is?

  3. Het begrenzen: het kan in een conflict voorkomen dat er grensoverschrijdend gedrag is door een van beide partijen. Je wil de geschonden grens weer herstellen, maar op welke wijze doe je dat?

In onze workshops leren de deelnemers dat je al "vechtend" ook bewust om kan gaan met je eigen impulsen en je niet alleen maar primair reageert. Deze vorm van vechten noemen wij “Vechtkunst”. Proberen zolang mogelijk in het spannende gevecht te blijven en er op die manier alle twee beter van worden. Het doel is hier om in contact met de opponent te blijven, de spanning te neutraliseren, om beiden te kunnen blijven zeggen wat je te zeggen hebt (dit is dus letterlijk het boksen als metafoor).

Een ander bijkomend voordeel van deze fysieke aanpak is dat ons lichaam deze ervaring goed opslaat. Het lichamelijke geheugen helpt zo de deelnemers om in spanningsvolle situaties bewuste en weloverwogen keuzes te maken en zich niet door de impulsen te laten meeslepen.