HOE WIJ JOUW TRAINING SPARREND VERSTERKEN EN VERDIEPEN

Door dit persoonlijke inzicht of ‘sparrende zelfreflectie’ start je de training meteen al op een diepere laag. Los van je functie ben je bezig met een uiterst persoonlijk onderzoek; over wat spanning lichamelijk en geestelijk met je doet. Dat geeft elke training en team onmiddellijk een versterkende en verdiepende werking; De training bestaat uit één dagdeel waarin de deelnemers letterlijk met elkaar sparren (het boksen als metafoor) en reflecteren op de korte gevechtjes. Je kijkt aan de hand van opdrachten of je vergelijkingen ziet met je gedrag in het dagelijks leven en wat je daaruit kunt leren. Dit doe je alleen, in tweetallen of in kleine groepjes. Wij werken op een model gebaseerd op de ‘Kunst van het Oorlogvoeren’ van Sun Tzu.

De overeenkomst tussen een gesprek en een gevecht is snel voor iedere deelnemer op persoonlijk vlak meer dan duidelijk. Wat steeds weer blijkt is dat bij de meeste deelnemers de primaire reactie de boventoon voert en contraproductief werkt; ondanks het feit dat dit nooit de intentie is. Deze manier van vechten noemen wij de ‘Vechtsport’; het gaat je om winnen of verliezen en je wil zo snel mogelijk van je tegenstander af. Hoe dit neurologisch in zijn werk gaat noemen ze In het Engels de Amygdala Hijack.

In onze workshops leren de deelnemers dat het ook anders kan; dat je al ‘vechtend’ bewust om kan gaan met je eigen impulsen met alle voordelen die dat oplevert. Deze vorm van vechten noemen wij ‘Vechtkunst’. Het gaat er dan om zolang mogelijk in het spannende gevecht te blijven en er op die manier alle twee beter van worden. Het doel is hier om in contact met de opponent te blijven, de spanning te neutraliseren, om beiden te kunnen blijven zeggen wat je te zeggen hebt (dit is dus letterlijk het boksen als metafoor).

Een ander bijkomend voordeel van deze fysieke aanpak is dat ons lichaam deze ervaring goed opslaat. Het lichamelijke geheugen helpt zo de deelnemers om in spanningsvolle situaties bewuste en weloverwogen keuzes te maken en zich niet door de impulsen te laten meeslepen.

Onze workshop is al meer dan 25 jaar een vast onderdeel van uiteenlopende programma’s van veel (internationale) trainingsbureaus. Door onze workshop op te nemen in hun programma versterken en verdiepen én het programma én de deelnemers. Wij geven deze training ook regelmatig als teambuildings training of als training die gericht is op andere aspecten van het werken binnen teams.

Art of War.jpg